Bir ürünün elektromanyetik olarak uyumlu olup olmadığı, ilgili ürün için belirlenen test standardına göre uygulanan testler sonrasında belirlenir. Bu testleri EMC testi ya da EMC testleri olarak isimlendiriyoruz. EMC testleri farklı elektromanyetik testlerden oluşmaktadır.
CE Belgesi için gerekli olan Elektromanyetik Uyumluluk (EMU ya da EMC) Testleri elektrikle çalışan her türlü ekipmana, makinaya, aksama veya cihaza uygulanmalıdır. İster 220V AC ile çalışsın ister DC ile (pil ya da adaptör ile) çalışsın bir elektrikli ürün çevresini elektromanyetik olarak etkileyebiliyorsa ya da çevresinden elektromanyetik olarak etkilenebiliyorsa bu ürüne EMC testleri uygulanmalıdır. Bir ürüne EMC testlerinin uygulanıp uygulanmayacağına ya da hangi testlerin uygulanacağına ürünün teknik özellikleri ile uygulanacak yönetmelik ve test standardı göz önünde bulundurularak karar verilir.
EMC Testlerini ilgilendiren çeşitli yönetmelik ve standartlar bulunmaktadır: 2014/30/AB nolu EMC Yönetmeliği, 2014/53/AB nolu Telsiz Ekipmanları Yönetmeliği, 2006/42/AT Makina Emniyeti Yönetmeliği, 93/42/AT nolu Tıbbi Cihaz Yönetmeliği, MIL-STD-461 Askeri EMC testleri, UN ECE R10 nolu Otomotiv Regülasyonu. Bu yönetmeliklerin uluslararası karşılıkları 2014/30/EU, 2014/53/EU, 2006/42/EC, 93/42/EEC ve UN ECE R10’dur. Bunlardan en çok bilineni ve birçok elektrikli ürünün kapsamında olduğu yönetmelik EMC Yönetmeliği’dir.
EMC Testleri ürün standardı belirlendikten sonra uygulanır, EMC testleri genel olarak aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
• Radiated Emission (EMC antenleri aracılığı ile test edilen üründeki elektromanyetik sinyallerin limitlerin altında olup olmadığı test edilir)
• Conducted Emission (Test edilen ürünün kabloları aracılığı ile yaptığı elektromanyetik yayılımın limitlerin altında olup olmadığı test edilir)
• Electrostatic Discharge – ESD (IEC/EN 61000-4-2) (Test edilen ürüne ESD tabancası aracılığıyla standartta belirlenen ESD sinyali uygulanır)
• Radiated Immunity (IEC/EN 61000-4-3) (Test edilen ürüne standartta belirlenen seviyelerde elektrik alan uygulanır ve ürünün bu elektrik alana karşı bağışıklık seviyesi tespit edilir)
• Electrical Fast Transient/Burst (IEC/EN 61000-4-4) (EFT/Burst sinyali test edilen ürüne uygulanır ve performans seviyesi belirlenir)
• Surge (IEC/EN 61000-4-5) (Surge sinyali test edilen ürüne uygulanır ve performans seviyesi belirlenir)
• Conducted Immunity (IEC/EN 61000-4-6) (Bozucu RF sinyal, test edilen ürünün giriş veya çıkış portlarına uygun CDN’ler aracılığıyla uygulanır, bozucu sinyale karşı bağışıklık seviyesi tespit edilir)
• Voltage dips, short interruptions and voltage variations (IEC/EN 61000-4-11)
• Harmonic Current Emissions (IEC/EN 61000-3-2) (50Hz ve harmonikleri ölçülür, limitin altında olup olmadığı test edilir)
• Voltage Changes, Voltage Fluctuations and Flicker (EN 61000-3-3)
Testups Türkiye, üreticilerimiz için EMC testlerini üretici tesislerinde de yapılabilmektedir. Testups Türkiye olarak EMC Direktifi, Makine Direktifi veya diğer direktiflerin kapsamındaki ürünlerinizin EMC testi ve raporlamasını gerçekleştiriyoruz.
Aşağıda makinalar, ev ve benzeri yerlerde kullanılan elektrikli cihazlar ve bilgi teknolojisi cihazları için uygulanması gereken ürüne özel EMC standartları listelenmiştir. CE belgesi ve uluslararası onay çalışmalarında ürününüze uygun olanlar seçilip gerekli EMC testleri uygulanarak standardın belirttiği şekilde raporlanmaktadır.